Tenis Ljubljana Open

V prostorih Mobitel centra v Ljubljani je Teniška zveza Slovenije organizirala 1. tiskovno konferenco, na kateri je direktor turnirja Matjaž Pogačar predstavil organizacijske aktivnosti v zvezi s turnirjem, pomočnik kapeta slovenske DC reprezentance Marko Por je spregovoril o udeležbi slovenskih igralcev, Grega Žemlja in Rok Jarc pa sta povedala nekaj besed o svojih pričakovanjih na turnirju.

Turnir bo organiziran na podoben način kot v prejšnjih letih – v teniškem centru Tivoli bo postavljena montažna tribuna za približno 500 gledalcev ter šotor večjih dimenzij, v katerem bo prostor za VIP, novinarje, sodnike, pobiralce žog, itd. Program igranja dvobojev je nekoliko spremenjen (zaradi Roland Garrosa), tako da se bodo kvalifikacije igrale v nedeljo 22. in ponedeljek 23. maja, glavni turnir pa bo trajal od torka 24. (takrat bo ob 16.00 tudi uradna otvoritev turnirja) pa do nedelje 29. maja, ko bo ob 11.00 finalni dvoboj posameznikov.

Marko Por je prisotnim novinarjem povedal, da so povabila za glavni turnir (wild cards) podeljena Boštjanu Ošabniku, Gregi Žemlji, Marku Tkalcu in Roku Jarcu. Naši igralci še nimajo dovolj dobrega “”rankinga”” za neposredno uvrstitev v glavni turnir ( zadnji neposredno v glavni turnir uvrščeni igralec je na 240. mestu ATP lestvice), najboljši Slovenec Boštjan Ošabnik pa je nekje na 410. mestu.

Direktor turnirja Matjaž Pogačar upa in verjame, da bodo slovenski igralci ponovili ali celo presegli dosedanje uvrstitve (četrtfinale Marka Tkalca), za kar so prav gotovo sposobni. Boštjan Ošabnik je ob koncu lanskega leta premagoval igralce, ki so okrog 100. mesta, tako da kakšno pozitivno “”presenečenje”” s slovenske strani ni nemogoče.

Za izvedbo tako velikega teniškega dogodka kot je ATP Challenger je potrebno organizirati veliko različnih služb, v vsako od njih pa je vključenih bolj ali manj veliko število ljudi.

V “”zakulisju”” glavnega dogodka, to je teniških dvobojev in teniških igralcev samih, se dogaja marsikaj, kar je pomembno za tekočo izvedbo turnirja – oskrbovanje oziroma priprava igrišč; sojenje; pobiranje žog; prevozi igralcev od hotela do igrišč in nazaj; izdajanje žog, brisač, pijače, itd. igralcem za treninge in tekme; računalniška obdelava podatkov; usmerjanje prometa, vezenega na turnir; varovanje objekta in inventarja; organiziranje prehrane za vse udeležence turnirja; zdravniška služba; itd., itd.

Za veliko od teh služb so zadolženi profesionalci, ker drugače pač ne gre (varnostna služba, prehrana, itd.). V veliko službah pa lahko sodelujejo ljudje, ki za opravljanje tovrstnih nalog ne potrebujejo nič drugega kot prosti čas, dobro voljo in seveda nekaj osnovnega znanja.

Če preidemo na bistvo tega članka: iščemo prostovoljce, ki bi v času od vključno 22.5. pa do vključno 29.5.2005 bili pripravljeni volontersko opravljati različne naloge. V prvi vrsti iščemo seveda študente in mlajše upokojence, ki imajo nekako največ časa, za opravljenje nalog redarske službe (usmerjanje avtomobilov na posebno parkirišče), opravljanje nalog šoferske službe (prevažanje igralcev z avtomobili, ki jih v uporabo daje podjetje Porsche Verovškova; potrebno je imeti vozniški izpit, pogovorno znanje angleškega jezika je zaželjeno, ni pa pogoj), opravljanje nalog pobiralca žog (otroci, stari od 10 do 14 let, zaželjeno je, da so vsaj rekreativni igralci tenisa oziroma da poznajo osnovna pravila tenisa, kot so štetje, menjava strani, odmori, itd.; za pobiralce žog bo v naslednjem tednu organiziran posebni 2-3 urni trening), iščemo pa tudi hostese, ki bi tesno sodelovale z igralci (vodenje “”player’s deska”” (izdajanje žog za trening, vodenje evidence rezervacije igrišč, itd.- potrebno je pogovorno znanje angleščine).

Če smatrate, da lahko s svojim znanjem na kakršenkoli način pomagate pri izvedbi turnirja in na ta način postanete “”član Toura teniških profesionalcev””, pokličite 041 786 743 (Matjaž Pogačar) ali pošljite e-pošto na naslov [email protected] in pogovorili se bomo o možnostih sodelovanja.

Teniška zveza Slovenije bo v Tivoliju letos že četrtič organizirala ATP teniški turnir iz serije challenger, ki ima nagradni sklad 25.000 dolarjev. Turnir je največji moški teniški dogodek v Sloveniji, ki se je v zadnjih letih lepo “”prijel”” in postaja vse bolj priljubljen med slovenskimi ljubitelji tenisa.

Čeprav je tudi tokrat konkurenca zelo močna (zadnji neposredno v glavni turnir uvrščeni igralec ima rang 242; za primerjavo: na zagrebškem challengerju, ki slovi po odlični udeležbi, je zadnji neposredno uvrščeni igralec na 338. mestu), si naši igralci obetajo morda najboljše uvrstitve doslej.

Boštjan Ošabnik je lani ob koncu leta igralce okrog 150. mesta že premagoval, vsi pa se še živo spomnimo zamujene priložnosti Marka Tkalca lani proti Jiriju Vaneku, ki je se je v zadnjem trenutku rešil pred porazom in na koncu celo osvojil turnir. Ne smemo pozabiti tudi na Grego Žemljo, ki se počasi vrača v formo, ki jo je imel ob zmagi na ITF Futures turnirju v Mariboru, ko je med drugim ugnal tudi Argentinca Carlosa Berlocqua, ki je v tem trenutku že na 185. mestu ATP lestvice. Tudi Luka Gregorc in Rok Jarc sta z nekaterimi rezultati letos že dokazala, da moramo nanju resno računati.

Direktor turnirja Matjaž Pogačar in njegova ekipa ima v tem trenutku polne roke dela z organizacijo tega dogodka, ki v svetu slovi po odličnih pogojih ter sproščeni, prijateljski atmosferi, prepričani pa smo, da bo že v nedeljo 22.5.2005 ob 10. uri, ko se začnejo kvalifikacije, vse nared za še en prekrasen teniški teden v Ljubljani.